Karaman Valiliği
Karaman Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Karaman Valiliği
Karaman Valiliği

GEÇİCİ USTALIK BELGESİ BAŞVURULARI

21 Aralik 2011
GEÇİCİ USTALIK BELGESİ BAŞVURULARI
GEÇİCİ USTALIK BELGESİ BAŞVURULARI
GEÇİCİ USTALIK BELGESİ BAŞVURULARI
                GEÇİCİ USTALIK BELGESİ BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR
            Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüsamettin BAYRAM’ ın yaptığı açıklamada;
            16/12/2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan "Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik" gereği; 01/01/2012 tarihinden itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların yetki belgelerinin olması zorunludur.
            Mevcut yapı stokunun dayanımında ve kalitesindeki düşüklük imalatların, yetkin, işinin ehli, yapı müteahhidi ve inşaat ustalarının olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu olumsuzluğu giderebilmek için, inşaat ustalarının 32-40 saatlik bir eğitimden geçirilerek kendilerine ustalık sertifikası verilmesi amaçlanmıştır.
           Kalıcı yaşam kalitesini en üst seviyeye çıkarmayı amaçlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konunun takipçisi ve yetkilisidir.
            21.12.2011 tarihi itibari ile 312 ustamıza geçici Ustalık Belgesi verilmiş olup, Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturulan birim konuyla ilgili her türlü konuda ustalarımıza gerekli yardımı sağlamaktadır.
            İnşaat ustalarının bu sertifikayı alabilmeleri için;
1- İnşaat-Tesisat işinde çalıştığını gösterir Müteahhitten alınacak belge veya Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge
2- Fotoğraf (2 adet)
3- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ile Karaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.
            Konu ile ilgili olarak Müdürlüğümüzün hazırlamış olduğu ilan ve afişler, ilimiz hudutları içerisindeki ilan panolarında ve halka açık alanlarda ilan edilmektedir.

            01.Ocak.2012’den itibaren cezalı duruma düşülmemesi için, inşaat sektöründe yer alan tüm kurum, kuruluş ve kişilerin gerekli önlemi almaları gerekmektedir.

 

YETKİ BELGELİ USTA ÇALIŞTIRILMASI VE GEÇİCİ USTALIK BELGESİ ALINMASI
 
16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik " uyarınca 01/01/2012 tarihinden itibaren İnşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunlu olacak. İnşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalara yetki belgesi 21.9.2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu ve bu kanuna göre çıkarılan yönetmelikler çerçevesinde,  MYK ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca verilecek. Şantiyede yapılacak kontrollerde,  ustalar yaptıkları işe uygun yetki belgelerini ibraz etmekle yükümlü olacaklar.
       USTALIK YETKİ BELGESİ OLARAK KABUL EDİLECEK BELGELER
 
MYK (Meslekî Yeterlilik Kurumu  ) ve yetkilendirdiği kuruluşlarca standardı ve yeterliliği belirlenen konularda illerde ustalık yetki belgesi verilinceye kadar, belge verilmesine başlanıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde bu kuruluşlarca verilecek belgelerle doğrudan değiştirilmek üzere,
a) 5.6.1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında edinilmiş diploma, ustalık belgesi, yetki belgesi, sertifika, bağımsız işyeri açma belgesi, kalfalık, ustalık belgelerinden birisi,
b) 25.8.1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 4 üncü maddesi ile 31.12.2008 tarihli ve 27097 6. Mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye İş Kurumu İşgücü Uyum Hizmetleri Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine göre faaliyet gösteren kurslardan aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesine göre alınan kurs bitirme belgeleri,
c) Kuruluş kanunlarında veya ilgili kanunlarca yetkilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları ile Milli Eğitim Bakanlığının ilgili biriminin onayının alınması şartıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, eğitim amaçlı faaliyet gösteren vakıf ve dernekler, işçi ve işveren kuruluşları ile bünyelerinde kurulu iktisadi işletmeler veya işveren tarafından düzenlenen eğitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler,
ç) Uluslararası kurum ve kuruluşlardan alınan ve MEB tarafından denkliği sağlanan belgeler,
d) Yukarıdaki bentlerde sayılan belgelerden herhangi birine sahip olmamakla birlikte, inşaat ve tesisat işlerinde bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğunu,  müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile kanıtlayıp, bu yazı veya belgelerle 1.1.2015 tarihinden önce müdürlük veya ilgili idareye başvurarak adına EK-3 Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenenlere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32-40 saatlik eğitim sonucunda verilen belgeler,  yetki belgesi olarak kabul edilebilecek.
 
        GEÇİCİ USTALIK YETKİ BELGESİ ALINMASI
 
Yönetmelik gereği Geçici Ustalık Yetki Belgesi verilebilmesi için, inşaat ve tesisat işlerinde çalıştığına ilişkin müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile bu 1.1.2015 tarihine kadar müdürlük veya ilgili idareye başvurulması zorunludur. Bu belgelerden biri ile başvurulması halinde, müdürlük veya ilgili idarece en geç üç iş günü içinde talep sahibi adına EK-3 formu düzenlenir. İlgili idare düzenlediği EK-3 formunun bir örneğini İl Müdürlüğüne gönderir.
Müdürlük veya ilgili idare tarafından 1.1.2015 tarihinden sonra EK-3 Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenemez. EK-3 Geçici Ustalık Yetki Belgesi 1.1.2017 tarihine kadar, inşaat ve tesisat işlerinde yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğuna dair müteahhitten alınan yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınan belgeler 1.1.2015 tarihine kadar ustalık yetki belgesi yerine geçer. Bu belgeleri haiz olan inşaat ve tesisat işlerinde çalışanlardan, belgelerin geçerlilik süresi içinde ayrıca birinci fıkrada sayılan ustalık yetki belgeleri istenmez
İlgili Yönetmelik kapsamında ‘’Geçici Ustalık Belgesi’ alabilmek için aşağıdaki belgeler ile birlikte Karaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne müracaat edilmesi gerekmektedir.
 
      GEÇİCİ USTALIK YETKİ BELGESİ ALINMASI İÇİN GEREKLİ BELGELER
 
1- Dilekçe
2- Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmeliğinin " Geçici Madde -1 de bahsi geçen diploma, ustalık belgesi, kalfalık belgesi, sertifika, kurs bitirme belgelerinden herhangi birisi veya Bu belgelerden herhangi birisine sahip olmayanlar için, inşaat ve tesisat işlerinde çalıştığına dair  müteahhitten alınacak yazı ya da sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge
3-Fotoğraf (2 Adet)
Geçici Ustalık Yetki Belgesi Dilekçe Örneği
(Not: "Geçici Ustalık Yetki Belgesi" Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi verme yetkisine sahip idarelerden de alınabilecektir.)

DİLEKÇE ÖRNEĞİ

 

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE
                                               KARAMAN
 
 
İnşaat ve tesisat işlerinde   ………………………. yılından itibaren …………………………………….                                                          ustası olarak çalışmaktayım. İnşaat ve tesisat işlerinde Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce ( 16 Aralık 2010’ dan önce ) çalışmış olduğuma dair Müteahhitten alınan yazı/SSK Hizmet Dökümüm dilekçem ekindedir.
Geçici Ustalık Belgesinin verilmesi hususunda gereğini bilgilerinize saygılarımla arz ederim.
 
 
                                                                                                          ……./……./………..
 
Eki:
-SSK Hizmet Dökümü
veya Müteahhitten alınan yazı. ( 1 sf. )                                                 …..………………………………
-Kimlik Fot.                                                                                                   ( Adı ve Soyadı )
-Fotoğraf ( 2 Adet )                                                                                                                      ( İmza )
 
Öğrenim Durumu:
 
Adres:……………………………………………………
…………………………………………………………………
 
Tel:
 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır