Karaman Valiliği
Karaman Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Karaman Valiliği
Karaman Valiliği

KARAMANDA HAVA KİRLİLİĞİ

28 Kasım 2011
KARAMANDA HAVA KİRLİLİĞİ

         

            Son yıllarda sanayileşme ve endüstriyel gelişmeye paralel olarak kentlerin büyümesi ve nüfusun artması sonucu çevre sorunları önem kazanmaya başlamıştır. Hava kirliliği de başlıca çevre sorunlarındandır. Hava kirliliğinin esas kaynağı yanmadır.
            İlimizde, özellikle ısınma enerjisi temini için sosyo ekonomik şartlardan dolayı katı yakıtların fazla kullanılması, motorlu taşıt sayısının hızla artması, endüstrinin gelişmesi ve zaman zaman oluşan kötü meteorolojik şartların etkisi ile hava kirliliği konusunda önlem alınması gerekir hale gelmiştir.
            Karaman Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak 2011-2012 kış döneminde hava kalitesinin korunmasıyla ilgili Mahalli Çevre Kurulu çalışmamız sonuçlanmıştır.
2011-2012 Kış döneminde de İl merkezi I. Grup Kirli İller/İlçeler (Sınır Değerlerin Aşıldığı), İlçeler ise II. Grup Kirli İller/İlçeler (Sınır Değerlerin Aşılmadığı) gruplandırılmasında yer almıştır.
 
          Bu Nedenle Konutların Isıtılmasından Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Önlenmesinde;
-Kalorisi yüksek, kükürt içeriği ve nemi düşük katı yakıtlar ve kükürt içeriği %1 olan Fuel-Oil tercih edilmeli. Müdürlüğümüzce, ilimizde katı yakıt satıcısı kayıt belgesi düzenlenmiş mahrukatçılardan satış izin belgesi düzenlenmiş katı yakıtlar satın alınmalı.
-Isınma amacıyla atık motor yağı, minarel yağ, plastik, lastik, boyalı odun vb. katı ve sıvı maddeler kesinlikle kullanılmamalı.
-Soba ve kalorifer kazanları ile bacalarının periyodik bakımı ve temizliği yapılmalı.
-Kalorifer kazanları ve sobalar tekniğine uygun olarak yakılmalıdır. Kalorifer kazanları yetkili kalorifer ateşçisi tarafından yakılmalı.
-Kaloriferlerin ilk yakma saatlerine Sabah: 06:00-07:30, Akşam: 18:00-19:30 titizlikle riayet edilmeli.
-Daha az yakıtla gerekli ısınmanın sağlanması amacıyla yürürlükteki mevzuat doğrultusunda binaların ısı yalıtımının yapılması büyük önem taşımaktadır.
-Doğalgaz alt yapısı tamamlanmış mahallelerde doğalgaz ile ısınmaya öncelik verilmeli.
 
          Ayrıca, Motorlu Taşıtlardan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Önlenmesinde İse;
-Toplu taşıma sistemlerinin kullanımı tercih edilmeli.
-Araçlarda kaliteli akaryakıt kullanılmalı.
-Piyasada ‘10 Numara Yağ’ adı ile satılan madeni yağ amacı dışında kullanılmamalı.
-Kamu kurum ve kuruluşlarına ait tüm vasıtalar dahil trafikte yoğun olarak kullanılan bütün motorlu kara taşıtlarının motor ve egzoz sistemlerinin bakımları yapılmalı, egzoz gazı emisyon ölçümlerinin zamanında yaptırılması büyük önem arz etmektedir.
 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır